Tips inför en investering

Tips inför en investering

Tips inför en investering

En annan situation där det kan bli aktuellt att förhandla aktieägaravtal är inför en investering. Ett tips från mig till dig är att samtidigt som ni tar fram er pitch till investerare att ni laddar hem en mall för ett s.k. term sheet, och skriver ned de grundläggande villkoren som ni tänker er genomföra en investering. Låt diskussionen med investerare handla om ert term sheet ända fram tills dess att ni är trygga med vad som gäller för investeringen.

Ett misstag som jag ser som jurist är att företaget ibland låter processen gå lite för fort i början. Diskussionen kommer snart att handla om olika juridiska villkor i aktieägaravtalet och kanske investeringsavtalet innan företaget och investerarna har nått en samsyn om den grundläggande affären (ibland kan processen även bli ”kapad” av ivriga jurister). Ett sådant scenario är inte den bästa utgångspunkten för ett samarbete som förhoppningsvis blir givande och långsiktigt. Se till att ni väljer en juridisk rådgivare som låter er sitta i förarsätet och prata affärer framför risker.

Vad har du för frågor? Jag är nyfiken på vad du tänker på så dela gärna med dig och lämna en kommentar så svarar jag på den så snart jag kan.

Detta inlägg är del 1 i en serie där jag kommer kort gå igenom de avtal som alla företag behöver, varför du behöver det och ge tips på hur du kan vara smart. Det gemensamma med dessa avtal är att är de sätter de regler och principer som ska gälla för företagets centrala samarbeten – dvs. aktieägare, leverantörer, konsulter, anställda och kunder.

No Comments

Post a Comment

Your email address will not be published.