Starta enskild firma – en guide

Starta enskild firma – en guide

Starta enskild firma – en guide

En enskild näringsidkare är en person som driver enskild firma eller enskild näringsverksamhet. Företagsformen är fortfarande är den vanligaste att starta med, näst efter aktiebolag.

Den kan passa dig som ska starta ett mindre företag ensam. En enskild firma har inget organisationsnummer, utan använder istället den enskilda näringsidkarens personnummer. Den som driver firman är juridiskt ansvarig för att avtal hålls och skulder betalas, till skillnad från t ex aktiebolag.

Längre ner på denna sida har du en snabb-guide som hjälper dig att starta igång företaget, steg-för-steg, samt länkar till verktyg och hjälpmedel du behöver.

 

Hur du startar firman, steg-för-steg

Här är en beskrivning för hur du startar din verksamhet som enskild näringsidkare. Följ stegen.

1. Ansök om f-skatt/f-skattsedel som är ett bevis på att det finns en juridisk person som ansvarar för preliminärskatter och sociala avgifter bakom företaget. F-skatten är en förutsättning för att kunna bedriva en näringsverksamhet och är alltså ett viktigt dokument för alla företagare. Så här ansöker du om f-skatt. (På den sidan kan du läsa om du ska registrera ett företagsnamn eller inte och fler saker som t ex preliminär självdeklaration, om du ska ha anställda. Det är viktigt att du får koll på detta, även om det känns lite tråkigt, så ta dig tid att läsa igenom det.)

Enklast är att registrera ditt företag.

2. Behöver du en affärsplan har du en guide? (Nästan alla människor mår bättre och presterar bättre med någon form av plan för hur försäljningen ska utföras, vilka intäkter du kan förvänta dig, hur du ska marknadsföra företaget, etc.) Hur du tar fram en budget för uppstart?

3.  är vanliga frågor om att starta företag samt fler tips om hur du kommer igång.

4. Många funderar över bokföringen i firman. (Det är faktiskt oftast det som många tycker är krångligt.) Du läsa mer om hur du sköter ekonomin i företaget.

5. Har du någon fråga om uppstart, administration, skatter eller annat som berör ämnet kan du ställa den i forumet , det kostar inget att fråga.

6. Läs på och ställ frågor. Att starta eget är en process som inte slutar bara för att företaget är igång – att driva eget är ett livslångt lärande.

Artiklarna nedan behandlar olika områden inom företagande som att starta, driva och utveckla firman, skaffa kapital, kunder och bokföring till entreprenörskap, marknadsföring och företagsutveckling.

No Comments

Post a Comment

Your email address will not be published.