Joakim Franzén
BOLAGSFÖRMEDLING
Aktiebolag är av många anledningar en populär företagsform bland Sveriges företagare. När man har bestämt sig för att aktiebolag är rätt bolagsform, finns möjlighet att starta aktiebolag på två sätt: 1. att starta aktiebolaget själv från grunden, eller 2. köpa ett redan färdigt aktiebolag.
När man står i startgroparna brukar många funderingar uppstå. Hur lång tid tar det att starta aktiebolag? Måste jag ha F-skatt för att starta aktiebolag? Vad är skillnaden på aktiebolag och enskild firma? Vad behövs i insats? Vad är det för skillnad på att starta ett helt nytt aktiebolag, kontra ett aktiebolag med historik?
Låt oss berätta mer om hur den normala processen brukar se ut, samt hur du på ett snabbare sätt kan starta och driva ditt företag genom aktiebolag med historik tillsammans med oss på Bolagsspecialisten
Kontakta oss för mer information gällande hur vi kan hjälpa dig att snabbt komma igång med ditt nya bolag redan idag. Ring eller maila oss, alternativt fyll i kontaktformuläret och skicka in det, för att komma i kontakt med oss.
Vi ser fram emot att höra ifrån dig och hjälpa dig att få en flygande start på ditt företagande.
Jag vill veta mer om att starta aktiebolag!
När du ska starta aktiebolag hos oss har du från dag ett F-skatt, moms och bättre kreditvärdighet.
När du startar ett aktiebolag med tidigare historik, skapas möjlighet att snabbare bygga trovärdighet, kapitalisering och förbättrad trygghet vid nya affärsrelationer.
Med hundratals startade aktiebolag i ryggen, hittar vi rätt bolag som passar just din affärssituation och de behov du har.
Aktiebolag är den vanligaste företagsformen som bildas av en eller flera grundare. Ett aktiebolag är en juridisk person som kan teckna avtal, ha anställda och äga saker.
När man talar om att ett aktiebolag är en juridisk person, betyder det att bolaget har samma skyldigheter och rättigheter som en privatperson. Ägaren eller ägarna är med andra ord inte personligt ansvariga för de skulder och åtaganden som företaget har.
För att du ska kunna starta aktiebolag behöver du teckna aktier i företaget. Det är inget krav på att samtliga stiftare ska teckna aktier. Däremot behöver fördelningen redovisas i Stiftelseurkunden.
Du, eller ni, som startar aktiebolaget kallas för stiftare och är vad som ska inkluderas i stiftelseurkunden. Stiftelseurkunden är alltså det dokument som visar att du har beslutat att starta ett aktiebolag, ensam eller med andra. Sedan ska dokumentet undertecknas av samtliga stiftare och skickas in till Bolagsverket.
Besök den digitala e-tjänsten verksamt.se för att logga in och skicka in ditt registrerade bolag. Genomför du registreringen digitalt är kostnaden 1 900 kronor, istället för 2 200 kronor.
Gå till e-tjänsten (https://www.verksamt.se/registrera-foretag_info)
För att du ska kunna starta aktiebolag behöver du teckna aktier i företaget. Det finns inget krav på att samtliga stiftare ska teckna aktier. Däremot behöver fördelningen redovisas i stiftelseurkunden.
Minsta beloppet att betala för bolagets aktiekapital är 25 000 kronor för privata aktiebolag, respektive 500 000 kronor att betala för publika aktiebolag. När man pratar om publika aktiebolag, är det företag som kan erbjuda aktier på den öppna marknaden, medan övriga företag kallas privata aktiebolag.
För att kunna registrera aktiebolaget behövs ett bankintyg, vilket ger dig en bankkontakt och ett företagskonto där du sätter in aktiekapitalet.
Gå till banken och öppna ett företagskonto, alltså ett bankkonto. Du kommer då att få ett bankintyg som sedan ska anmälas till Bolagsverket för att de ska ha koll på vilket som är ditt företags bankkonto. Detta kan din bankkontakt hjälpa dig med.
Köper du däremot ett lagerbolag hos oss på Bolagsspecialisten, finns allt på plats från dag ett och du slipper då hela denna process.
När samtliga stiftare har skrivit under stiftelseurkunden, är aktiebolaget bildat.
När Bolagsverket har tagit emot bankintyget, fattas ett beslut om eventuell registrering. Du kan enkelt logga in på verksamt.se för att signera bankintyget.
När aktiebolaget har registrerats blir företaget en juridisk person, bolaget får sitt organisationsnummer och verksamheten kan sätta igång.
Kom ihåg att din anmälan måste lämnas in senast 6 månader efter att stiftelseurkunden har upprättats.
F-skatt står för företagsskatt och innebär att du som egenföretagare själv betalar in skatt varje månad. Detta är en preliminärskatt som i största möjliga mån ska överensstämma med den slutgiltiga skatten. Bra är om du ansöker om F-skatt så snart som möjligt för att ha den på plats när du väl drar igång med din verksamhet. Detta kan du även göra i ett tidigare skede.
Du kan ansöka om F-skatt hos Skatteverket via e-tjänsten verksamt.se som är samlingsplatsen för Bolagsverkets, Skatteverkets och Tillväxtverkets respektive e-tjänst.
Gå till e-tjänsten (http://verksamt.se)
En verklig huvudman är den personen som ytterst äger och kontrollerar aktiebolaget genom ägarandel eller rätt att utse, eller avsätta, mer än hälften av styrelseledamöterna
Alla nyregistrerade aktiebolag måste anmäla verklig huvudman till Bolagsverket inom 4 veckor från registreringen.
Du kan läsa mer om verklig huvudman för aktiebolag på Bolagsverket (https://bolagsverket.se/ff/foretagsformer/aktiebolag/om-verklig-huvudman)
Står du i startgroparna och ska starta eget, men vill komma igång snabbare än vad de normala handlingstiderna tillåter? Ett annat sätt att starta ett aktiebolag är då att köpa ett färdigt aktiebolag, ett så kallat aktiebolag med historik eller lagerbolag.
I detta fall är aktiebolaget redan grundat, registrerat och klart hos Bolagsverket, vilket underlättar processen avsevärt för dig som på ett snabbt och smidigt sätt vill komma igång med din verksamhet. Här finns en tidigare upparbetad verksamhet där du direkt kan vidta din affärsidé, som även innebär ytterligare fördelar som bättre kreditbedömningar och tidigare omsättning.
Att starta bolag på detta sätt är med andra ord en betydligt snabbare process, än att starta ett helt nytt aktiebolag från grunden enligt stegen vi går igenom ovan. Du slipper flera av de administrativa momenten, långa handläggningstider och kan snabbare komma igång med fullt fokus på din verksamhet och dina kunder.
Vi vet att våra kunder har olika behov kopplade till sin verksamhet och sitt aktiebolag. Innan du registrerar ditt nya aktiebolag bör du därför tänka på vilka behov företaget kommer behöva leva upp till från start.
Ett aktiebolag med affärshistorik är ett redan färdigt aktiebolag med F-skatt, moms och bättre kreditvärdighet, vilket möjliggör för dig att sätta igång med arbetet och faktureringen omgående efter att bolaget har omregistrerats till dig som ny ägare.
Genom att starta eget med ett aktiebolag med historik har du redan ett färdigt organisationsnummer, vilket betyder att du kan sätta igång med din verksamhet direkt.
Du erhåller din nya bolagsordning, ändringsanmälan samt stämmoprotokoll från Bolagsverket samma dag som bolaget betalats. Registreringsbeviset däremot, erhåller du via mail från Bolagsverket när handläggningen är slutförd, som normalt tar 3-4 veckor för dem att hantera.
Vi använder oss av tre olika kreditinstitut för bedömning av krediten. Vi erbjuder bolag med allt från 1 till 5 i UC:s bedömning där 1 är lägst och 5 är högst.
Vi har även ett kreditinstitut med rating via Bisnode där vi har en gradering av bolag med A-, AA-, AAA-rating, samt Creditsafe som graderar bolag från 0-100.
All hantering med Bolagsverket, såsom ändringar vid köpt bolag, hanterar vi på Bolagsspecialisten. Vi förser dig som kund hos oss med en länk där du kan följa ditt ärende hela vägen.
Vill du starta aktiebolag, men vill korta ned processen genom att köpa aktiebolag med historik, kan du kostnadsfritt ta kontakt med någon av våra bolagsförmedlare för rådgivning gällande vilket bolag som skulle passa just dig.
När vi tillsammans har hittat rätt aktiebolag med rätt historik som passar dina behov, erbjuder vi en snabb och säker process till att du är ägare av aktiebolaget.
Klickar du på telefonknappen och anger ditt telefonnummer, kommer du i regel i kontakt med oss inom 60 sekunder.
Du kan också fylla i kontaktformuläret intill och skicka in, eller skicka ett mail, så återkopplar vi till dig så snart vi kan.
Vi ser fram emot att höra ifrån dig och hjälpa dig att hitta det rätta lagerbolaget för dig.
När du ska starta ett aktiebolag måste du sätta in minst 25 000 kronor i aktiekapital. Denna summa kan du välja att sätta in med pengar eller så kallad apportegendom. Apportegendom är egendom som är till nytta för verksamheten, till exempel inventarier.
Det sista steget i att starta aktiebolaget är att registrera aktiebolaget hos Bolagsverket. Det kostar 2200 kronor med blankett och 1900 kronor via deras e-tjänst.
Det är inte möjligt att köpa ett lagerbolag utan aktiekapital. Utöver priset för själva lagerbolaget, samt administrationsavgifterna hos Bolagsverket, tillkommer också minst 25 000 kronor i aktiekapital.
På Bolagsspecialisten levererar vi lagerbolag bildade med minst 25 000 kr i aktiekapital som är redo från start med, F-skatt samt moms, så du själv kan fokusera på verksamheten. Du kan även läsa mer om lagerbolag och hur det fungerar hos Bolagsverket.
Hur lång tid det tar att starta ett aktiebolag beror på hur mycket Bolagsverket har att göra. I regel har Bolagsverket en handläggningstid på cirka 7 arbetsdagar för att registrera ett nybildat aktiebolag.
Hur lång tid det tar för att starta ett aktiebolag beror även på hur komplett din anmälan är. Processen fördröjs varje gång Bolagsverket ber dig om komplettering, så se till att du har fyllt i alla uppgifter som efterfrågas och att de är korreket ifyllda.
Ett privat aktiebolag ska ha minst en fysisk eller juridisk person som ägare, men max 200 ägare.Hur lång tid det tar för att starta ett aktiebolag beror även på hur komplett din anmälan är. Processen fördröjs varje gång Bolagsverket ber dig om komplettering.
Absolut! Det går bra att starta ett aktiebolag ensam eller tillsammans med andra. Ett aktiebolag består av olika ägarandelar, där varje andel kallas för aktie. Det kan finnas en ensam eller flera olika delägare, där inflytandet på bolaget bestäms av antalet aktier man äger.
En organisation, som bland annat kan sluta avtal, äga egendom, ha fordringar eller skulder och vara part i domstol. Det kan bland annat vara ett aktiebolag, ett handelsbolag, en förening, en stiftelse, ett dödsbo, ett konkursbo eller en kommun.
Ja, F-skatt är en skatteform för svensk preliminär skatt som ska betalas av alla som bedriver näringsverksamhet.
När du startar upp och ska registrera aktiebolaget, har du för avsikt att bedriva en näringsverksamhet. För att bli godkänd för F-skatt ska din verksamhet uppfylla följande kriterier:
– Du ska vara självständig.
– Du ska ha vinstsyfte.
– Du ska vara varaktig.
I vissa fall kan det vara tillräckligt att ha endast en eller ett fåtal uppdragsgivare för att uppfylla kraven för att bli godkänd för F-skatt.
En företagare som ska starta sin verksamhet med den tidigare arbetsgivaren som första uppdragsgivare kan i vissa fall bedömas som självständig näringsidkare, men i andra fall kan omständigheterna vara sådana att det uppdraget i stället ska ses som anställning. Läs mer hos Skatteverket.
Skillnaden på en enskild firma och ett aktiebolag är ganska stora. I ett aktiebolag är delägarna inte personligt ansvariga för företagets skulder, utan bolaget är en juridisk person som kan ingå avtal där det är bolaget själv som ansvarar för skulderna. En enskild firma startas av en ensam person som har personligt ansvarar för de avtal som sluts.
När man ska starta eget företag eller redan driver ett företag, oavsett om det är en enskild firma eller ett aktiebolag, handlar det om att ta behagliga och kalkylerade risker som företagare.
Olika affärslägen – olika risk
Olika affärslägen kräver olika risk och ska ha olika investeringstänk. Dessa behov förändrar ofta vilken bolagsform man väljer som företagare.
Vi råder alltid alla våra kunder som ska starta ett aktiebolag och att i ett tidigt stadium även rådfråga sin revisor i denna typ av frågor. I vissa lägen är det mer kostnadseffektivt att driva en enskild firma, i andra fall dyrare sett till helheten.
Många fördelar med att starta aktiebolag
Fördelen med att starta ett aktiebolag är att vi i Sverige idag kan börja med ett aktiekapital på minst 25 000 kronor för privata aktiebolag, respektive 500 000 kronor för publika aktiebolag, vilket i många fall då också från start skapar fler möjligheter med sitt företagande.
Att aktiebolaget kräver ett insatt aktiekapital är mer formalia och rutiner. I gengäld, i jämförelse med en enskild firma, har man som ägare större ansvarsfrihet då man hanterar sitt aktiebolag rätt i det fall något skulle hända på resans gång som man inte planerat eller kunnat förutspå. Ett aktiebolag skyddar dig som ska starta eget företag på ett bättre sätt helt enkelt.
Viktigt att ha med dig när du ska välja bolagsform, är att du väljer en form som passar bäst efter den verksamhet företaget du ska bedriva, din affärssituation och dina behov.
MSEK, Omsättning 2022
Aktuell Google Rating
Affärer 2022
Anställda
Vi skickar ut ett köpeavtal som du granskar och signerar.
Du skickar in kompletta bolagsuppgifter och betalar för aktiebolaget.
Du tömmer aktiebolagets eventuella bank- och skattekonto.
När alla ändringar på Bolagsverket har gått igenom, är aktiebolaget redo.
Jag vill veta mer om att starta aktiebolag!