Skydda din dator och mobiltelefon

Skydda din dator och mobiltelefon

De allra flesta använder dator, surfplatta eller mobiltelefon i sitt företag. För att inte drabbas av skadlig kod eller intrång behöver du veta hur du ska skydda dina enheter.

Installera säkerhetsuppdateringar

Programvaror har ofta buggar (fel) som kan utnyttjas av dem som exempelvis vill förstöra, komma åt information eller spionera på den enhet där en programvara är installerad.

Tillverkaren av din dator, surfplatta, mobiltelefon, programvara eller dina appar rekommenderar därför att du uppdaterar dina enheter och installerade program kontinuerligt. På så sätt får du de senaste rättningarna och det hjälper till att skydda dig. Se därför till att inställningarna på dina enheter tillåter automatiska uppdateringar.

Eftersom alla programvaror medför vissa risker är det bäst om du bara installerar de programvaror som är absolut nödvändiga i din verksamhet.

Piratkopierade programvaror är inte tillförlitliga eftersom de ofta innehåller skadlig kod som placerats där för att förstöra eller komma åt din information.

Skydda datorn mot skadlig kod

Skadlig kod kan till exempel vara datorvirus och brukar vara en programvara som har placerats i din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Ofta installeras den skadliga koden i bakgrunden, eller att du luras att köra ett program. Den skadliga koden används för att exempelvis skicka ut skräppost, radera filer eller förstöra system.

Om din dator eller mobiltelefon har drabbats av skadlig kod är det inte säkert att det går att få bort de skadliga filerna utan att ominstallera datorn från grunden, eller att göra en fabriksåterställning på surfplattan eller mobilen.

Utpressningsvirus – så kallat ransomware – låser datorn genom att kryptera filer. För att få tillbaka kontrollen kräver gärningsmannen att du betalar en lösensumma inom en viss tid för att få en nyckel för att låsa upp de krypterade filerna. Det finns dock ingen garanti för att du får nyckeln även om du betalar. Du måste du ominstallera datorn från grunden. Dokument och filer går då förlorade om du inte har en säkerhetskopia.

Datorns, surfplattans och mobilens inbyggda säkerhetsfunktioner ger ett grundläggande skydd, men skyddet är inte tillräckligt. Du bör också installera antivirusprogram på dina olika enheter.

Tips för skydd mot virus

 • Klicka aldrig på länkar i e-postmeddelanden från okända eller oväntade avsändare.
 • Öppna inte bifogade filer i e-postmeddelanden från okända eller oväntade avsändare.
 • Installera antivirusprogram på dina enheter.
 • Använd inte piratkopierade programvaror.
 • Acceptera alltid automatiska uppdateringar från tillverkaren av din dator och mobil.
 • Kontrollera att funktionen för automatiska uppdateringar är aktiverad.
 • Betala inte om du råkar ut för ett utpressningsvirus.
 • Se till att du alltid har säkerhetskopior av innehållet på en annan dator, externt minne eller i molnet.

Om du drabbas

Gör genast en polisanmälan. Betala inte den lösensumma som gärningsmannen kräver. Gör en fullständig ominstallation av datorn och lägg sedan tillbaka de filer du behöver från din senaste säkerhetskopia.

Starka lösenord
För att skydda information som finns på din dator, surfplatta och mobiltelefon samt skydda dina konton för e-post, molntjänster, sociala nätverk och annat måste dina lösenord vara starka.

En del leverantörer har egna regler för hur lösenord ska konstrueras. Om det inte finns några regler bör du ändå tänka på att välja ett lösenord med hög säkerhet. Välj inte lösenord som kan kopplas till dig personligen, som till exempel bilens registreringsnummer eller barnens personnummer.

Du bör också undvika vanliga ord som ”sommar” eller vanliga bokstavskombinationer som flera tecken i följd på tangentbordet, exempelvis ”qwerty”.

Tips för starka lösenord

 • Skapa ett starkt lösenord genom att sätta ihop slumpmässiga ord tillsammans med siffror, specialtecken samt stora och små bokstäver. Lösenordet bör vara minst 12 tecken långt. Exempelvis ”!karta4TYPur”.
 • Använd aldrig samma lösenord för olika inloggningar och tänk på att regelbundet byta ut dina lösenord för de viktigaste tjänsterna.
 • Använd en lösenordshanterare. Det är en programvara eller tjänst som skapar och lagrar komplicerade lösenord. Då kan du alltid skapa unika och svårgissade lösenord, samtidigt som du själv enkelt kan komma åt lösenorden.

No Comments

Post a Comment

Your email address will not be published.