Vad innebär likvidation?

Joakim Franzén

BOLAGSFÖRMEDLING

Vad innebär egentligen en likvidation? Det innebär att ett bolag eller en ekonomisk förening avslutas. Bolagets tillgångar omvandlas till pengar som används för att betala eventuella skulder. Eventuellt överskott fördelas sedan mellan delägarna. Kort sagt upphör ett bolag att existera när det genomgått en likvidation.

Som alternativ till likvidation finns något som heter snabbavveckling. Vi på Bolagsspecialisten är specialister på just snabbavveckling. Vi hjälper dig att snabbt och tryggt avveckla ditt bolag, utan att du behöver genomgå en likvidation. I den här artikeln går vi igenom vilka fördelar som finns med snabbavveckling, och vad som är skillnaden mellan frivillig likvidation och tvångslikvidation.

Genom vår prisgaranti garanterar vi marknadens lägsta pris på denna tjänst.

Jag vill veta mer om snabbavveckling

    Varför avveckla aktiebolag med oss?

    Prisgaranti

    Vi garanterar marknadens lägsta pris för snabbavveckling av aktiebolag.

    Snabbt

    Vår tjänst är digitaliserad och effektiv, vilket gör att vi kan vara snabba.

    Säkert

    Genom att anlita oss vid snabbavveckling av ditt bolag oss sparar du tid, pengar och onödig oro.

    Vi hjälper dig med snabbavveckling

    Några av våra nöjda kunder

    ”Snabbavvecklade ett AB på nolltid tack vare Bolagsspecialisten. Riktigt trevligt bemötande, supersnabb handläggning och bra pris.”

    Tom Lindhé

    GRANNSÄMJA AB

    ”Väldigt snabb och bra service. Blev en mycket smidig lösning för oss att anlita Bolagsspecialisten.”

    Jessica Hansson

    BRUNNA TEKNIK AB

    ”Bästa servicen. Smidigt och tryggt bemötande. Alltid tillgänglig vid frågor. Bra support och återkoppling.”

    Emil Chandorkar

    ESPLUND HOLDING AB

    ”Bra, snabb och korrekt service! Uppskattat!”

    Lauri Pesonen

    CALH AB

    ”Snabb affär utan krångel. Rekommenderas!”

    Fredrik Karlsson

    AMEME AB

    “Jag är oerhört imponerad över hur smidig hela processen varit. Ärendet hanterades snabbt och effektivt, med ytterst skicklighet och kompetens.”

    Lucky Dev

    RESTAURANG NIRVANA AB

    28,7

    MSEK, Omsättning 2022

    4.9/5

    Aktuell Google Rating

    1021

    Affärer 2022

    8

    Anställda

    Så här går processen till vid en avveckling

    Underlag

    För att kunna värdera ditt aktiebolag behöver vi aktuell resultat- och balansrapport, utdrag ur bankkontot, utdrag ur skattekontot samt SIE4-fil. Offerten baseras på dessa underlag minus vår avgift på 5 995 kronor inklusive Bolagsverkets ändringsanmälan.

    Signering

    Du får ett digitalt avtal som ligger som ett utkast tills du väljer att signera.

    Utbetalning

    När vi är överens och både parter signerat avtalet tryggt via BankID så har du pengarna för aktiebolaget inom 3-5 bankdagar.

    Ändring av bolag

    Du som kund snabbavvecklas helt från allt juridiskt och administrativt ansvar.

    Fyll i formuläret så kontaktar vi dig!

      Vad innebär likvidation? Vanliga frågor och svar!

      Vad betyder ordet likvidation?
      Vad krävs för likvidation?
      Hur lång tid tar en likvidation?
      Vem betalar likvidation?
      Vad händer efter likvidation?
      Vad betyder likviderade?

      Varför snabbavveckling?

      På Bolagsspecialisten föredrar vi snabbavveckling framför likvidation. Det är dessutom fördelaktigt för dig som företagare, eftersom du då kan bli av med bolaget snabbare. Om du väljer att anlita oss för att sköta ditt företags snabbavveckling går det snabbt och smidigt. Vi har kort handläggningstider och du får direkt betalning av hela köpeskillingen. Dessutom slipper du tänka på dokumentationen – den sköter vi.

      Tvångslikvidation och frivillig likvidation

      Det finns många olika anledningar till att företag behöver avslutas. Och det behöver inte gå så långt som till konkurs. Anledningar att avsluta kan vara till exempel att ägarna inte längre vill driva företaget, eller bristande lönsamhet. Skillnaden mellan tvångslikvidation och frivillig likvidation är vem som fattar beslutet, och anledningen till att företaget avslutas. Läs mer här.

      Tvångslikvidation

      Ett bolag kan tvingas att gå i likvidation, då kallas det tvångslikvidation. Beslutet fattas av antingen Bolagsverket eller allmän domstol och detta sker om företaget av någon anledning inte uppfyller kraven på ett aktiebolag. Anledningar kan vara att bolagets eget kapital understiger lagstadgade krav, att bolaget saknar en behörig styrelse eller att bolaget saknar en behörig revisor. Tingsrätten kan besluta om likvidation om bolagets kapital är förbrukat eller om bolagsordningen kräver det. I dessa fall skickar Bolagsverket ett föreläggande, både till bolaget och till inrikes tidningar, för att meddela bristerna. Företaget har en chans att åtgärda bristerna inom angiven tid. Lyckas man inte med detta startar likvidationen.

      Frivillig likvidation

      Om man själv vill avsluta sitt företag kan man göra en frivillig likvidation. Vid en frivillig likvidation tar ägarna och styrelsen själva beslut om likvidationen på bolagsstämman. De vanligaste anledningarna är att ägarna själva vill sluta bedriva verksamheten. Beslutet om likvidation börjar gälla omedelbart, om inget annat anges i beslutet.