Vad betyder likvidation?

Ros-Mari Wickström

STYRELSEARBETE

Att likvidera ett bolag betyder att företaget eller den ekonomiska föreningen avslutas. Det är en långdragen process som innebär mycket arbete och dokumentation. Därför är det tur att det finns enklare och snabbare sätt att avsluta bolag.

På Bolagsspecialisten är vi specialister på att snabbavveckla bolag. Vi ser till att du har dina pengar utbetalda inom 3-5 arbetsdagar. Du kan luta dig tillbaka medan vi sköter hela processen. I den här artikeln kan du läsa mer om fördelarna med snabbavveckling, vi går även igenom skillnaden mellan frivillig likvidation och tvångslikvidation.

Genom vår prisgaranti garanterar vi marknadens lägsta pris på denna tjänst.

Jag vill veta mer om snabbavveckling

  Varför avveckla aktiebolag med oss?

  Prisgaranti

  Vi garanterar marknadens lägsta pris för snabbavveckling av aktiebolag.

  Snabbt

  Vår tjänst är digitaliserad och effektiv, vilket gör att vi kan vara snabba.

  Säkert

  Genom att anlita oss vid snabbavveckling av ditt bolag oss sparar du tid, pengar och onödig oro.

  Vi hjälper dig med snabbavveckling

  Några av våra nöjda kunder

  ”Snabbavvecklade ett AB på nolltid tack vare Bolagsspecialisten. Riktigt trevligt bemötande, supersnabb handläggning och bra pris.”

  Tom Lindhé

  GRANNSÄMJA AB

  ”Väldigt snabb och bra service. Blev en mycket smidig lösning för oss att anlita Bolagsspecialisten.”

  Jessica Hansson

  BRUNNA TEKNIK AB

  ”Bästa servicen. Smidigt och tryggt bemötande. Alltid tillgänglig vid frågor. Bra support och återkoppling.”

  Emil Chandorkar

  ESPLUND HOLDING AB

  ”Bra, snabb och korrekt service! Uppskattat!”

  Lauri Pesonen

  CALH AB

  ”Snabb affär utan krångel. Rekommenderas!”

  Fredrik Karlsson

  AMEME AB

  “Jag är oerhört imponerad över hur smidig hela processen varit. Ärendet hanterades snabbt och effektivt, med ytterst skicklighet och kompetens.”

  Lucky Dev

  RESTAURANG NIRVANA AB

  28,7

  MSEK, Omsättning 2022

  4.9/5

  Aktuell Google Rating

  1021

  Affärer 2022

  8

  Anställda

  Så här går processen till vid en avveckling

  Underlag

  För att kunna värdera ditt aktiebolag behöver vi aktuell resultat- och balansrapport, utdrag ur bankkontot, utdrag ur skattekontot samt SIE4-fil. Offerten baseras på dessa underlag minus vår avgift på 5 995 kronor inklusive Bolagsverkets ändringsanmälan.

  Signering

  Du får ett digitalt avtal som ligger som ett utkast tills du väljer att signera.

  Utbetalning

  När vi är överens och både parter signerat avtalet tryggt via BankID så har du pengarna för aktiebolaget inom 3-5 bankdagar.

  Ändring av bolag

  Du som kund snabbavvecklas helt från allt juridiskt och administrativt ansvar.

  Fyll i formuläret så kontaktar vi dig!

   Vad betyder likvidation? Vanliga frågor och svar!

   Vad betyder ordet likvidation?
   Hur går en likvidation till?
   Vad händer efter likvidation?
   Vad betyder likviderade?

   Vad innebär likvidation?

   Likvidation är ett förfarande som upplöser företaget i fråga. Man avslutar företaget och de tillgångar som finns omvandlas till pengar. Pengarna i sin tur använder man för att betala eventuella skulder. Eventuellt överskott fördelas därefter mellan företagets delägare. Likvidationen ska alltså inte likställas med konkurs, som är något annat.

   En likvidation kan ske frivilligt eller på grund av krav från Bolagsverket eller allmän domstol: frivillig likvidation eller tvångslikvidation.

   Frivillig likvidation och tvångslikvidation

   Frivillig likvidation

   Frivillig likvidation ska användas när ägarna inte längre vill eller kan driva verksamheten vidare. Beslut om frivillig likvidation tas på bolagsstämman. Ofta tar det mellan sex och sju månader att genomföra denna typ av likvidation.

   Tvångslikvidation

   Tvångslikvidation är ingenting som bolaget beslutar om själva. Detta är något som aktiebolaget måste ingå om det inte uppfyller kraven på ett aktiebolag. Det kan vara till exempel att aktiekapitalet understiger det registrerade eller att styrelsen inte är registrerad inom den tid som stadgas i årsredovisningslagen. Beslut om tvångslikvidation tas av Bolagsverket eller av allmän domstol.

   Oavsett om företaget ska genomgå en frivillig likvidation eller tvångslikvidation är det Bolagsverket eller domstolen som utser den likvidator som ska genomföra likvidationen.

   Detta gör en likvidator

   En likvidator går in och ersätter bolagets verkställande direktör och styrelse. Likvidatorns uppgift är att avveckla bolaget. I detta ingår att omvandla bolagets tillgångar till pengar, betala eventuella skulder och se till att eventuellt överskott fördelas mellan delägarna. Likvidatorn ska även ansöka om kallelse på okända borgenärer hos Bolagsverket.

   Varför snabbavveckling istället? Fyra fördelar

   En frivillig likvidation och en snabbavveckling går ut på samma sak – att avsluta företaget. Likvidationen är dock mycket mer långdragen och komplicerad än en snabbavveckling. Här har vi listat fyra fördelar med att snabbavveckla ditt bolag med oss på Bolagsspecialisten:

   Du slipper administrativt arbete

   När du väljer att snabbavveckla ditt bolag med oss på Bolagsspecialisten tar vi hand om allt. Det betyder att du får väldigt mycket mindre administrativt arbete på ditt bord.

   Tillgång till kassan snabbt

   Att snabbavveckla istället för att likvidera innebär att du får tillgång till pengarna snabbare.

   Slipp vänta på borgenärer

   Du slipper långa väntetider på borgenärer eftersom vi tar över och sköter hela avvecklingen.

   100 % reglerade skattekonton & ett tryggt avslut

   Alla bolags skattekonton måste vara 100 % reglerade innan avveckling. Det ser vi till att de är. Är du orolig för att någon annan ska ta över ditt bolag och snylta på ditt renommé? Vi ser till att bolaget alltid byter till annat namn hos Bolagsverket om det säljs vidare. Dessutom genomgår eventuell köpare en grundlig bakgrundskoll för att säkerställa att bolaget hamnar i trygga händer.