Ros-Mari Wickström
STYRELSEARBETE
Att känna till och förstå skillnaden mellan likvidation och konkurs är viktigt som företagare. Här går vi igenom de grundläggande skillnaderna mellan dessa två sätt att avsluta ett företag på, samt vad de innebär.
På Bolagsspecialisten är vi experter på snabbavveckling och kan hjälpa dig att snabbt och säkert avveckla ditt bolag – utan att genomföra en likvidation. Låt oss förklara mer om skillnaden mellan likvidation och konkurs, samt hur det fungerar att snabbavveckla ditt bolag med vår hjälp.
Genom vår prisgaranti garanterar vi marknadens lägsta pris på denna tjänst.
Jag vill veta mer om snabbavveckling
Vi garanterar marknadens lägsta pris för snabbavveckling av aktiebolag.
Vår tjänst är digitaliserad och effektiv, vilket gör att vi kan vara snabba.
Genom att anlita oss vid snabbavveckling av ditt bolag oss sparar du tid, pengar och onödig oro.
MSEK, Omsättning 2022
Aktuell Google Rating
Affärer 2022
Anställda
För att kunna värdera ditt aktiebolag behöver vi aktuell resultat- och balansrapport, utdrag ur bankkontot, utdrag ur skattekontot samt SIE4-fil. Offerten baseras på dessa underlag minus vår avgift på 5 995 kronor inklusive Bolagsverkets ändringsanmälan.
Du får ett digitalt avtal som ligger som ett utkast tills du väljer att signera.
När vi är överens och både parter signerat avtalet tryggt via BankID så har du pengarna för aktiebolaget inom 3-5 bankdagar.
Du som kund snabbavvecklas helt från allt juridiskt och administrativt ansvar.
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig!
En likvidation är en process där ett företag avvecklas och dess tillgångar säljs för att betala av företagets skulder och åtaganden. Detta kan ske genom frivillig likvidation, när ägarna själva inte längre vill driva bolaget och beslutar att upplösa det, eller genom en tvångslikvidation, som sker när en domstol eller myndighet beslutar att företaget ska avvecklas på grund av att det inte kan uppfylla sina ekonomiska förpliktelser. Vid en frivillig likvidation ska styrelsen kalla till bolagsstämma där ett beslut om likvidation ska röstas om. Efter att skulderna och åtagandena har betalats av, fördelas eventuellt överskott till företagets aktieägare.
Beslut om likvidation: För en frivillig likvidation måste ägarna fatta beslut om att avveckla företaget. Detta beslut ska fattas på en bolagsstämma och protokollföras. Anmälan till Bolagsverket: När beslutet om likvidation har fattats måste det anmälas till Bolagsverket. Bolagsverket kommer sedan att registrera likvidationen och utse en likvidator. Likvidator: En likvidator utses för att leda och genomföra likvidationsprocessen. Likvidatorns uppgift är att inventera företagets tillgångar och skulder, sälja tillgångarna och betala av skulderna. Betalning av skulder: Likvidatorn betalar av företagets skulder och åtaganden med hjälp av försäljningen av företagets tillgångar. Fördelning av överskott: Om det finns något överskott efter att alla skulder och åtaganden har betalats, fördelas det mellan aktieägarna enligt deras ägarandelar. Avregistrering: När likvidationsprocessen är avslutad samt alla skulder och åtaganden har reglerats, anmäls likvidationens avslutande till Bolagsverket. Bolaget avregistreras då och upphör att existera.
Efter likvidationen har genomförts och alla företagets skulder och åtaganden har betalats, sker följande: Avregistrering från Bolagsverket: När likvidationsprocessen är avslutad anmäls detta till Bolagsverket. Bolaget avregistreras då och upphör att existera juridiskt. Slutlig redovisning: Likvidatorn upprättar en slutlig redovisning av likvidationsprocessen. Denna redovisning ska godkännas av bolagsstämman och skickas till Bolagsverket. Fördelning av eventuellt överskott: Om det finns något överskott efter att alla skulder och åtaganden har betalats, fördelas det mellan aktieägarna enligt deras ägarandelar. Arkivering av dokument: Företagets dokument, såsom bokföring och andra viktiga handlingar, måste arkiveras och förvaras i enlighet med gällande lagar och regler. Avslutande av skattekonton: När likvidationen är avslutad måste företagets skattekonton avslutas hos Skatteverket. Eventuell återstående skatt eller skatteåterbäring ska regleras.
Om ett handelsbolag går i konkurs innebär det inte automatiskt att en likvidation måste genomföras direkt. Konkurs innebär att ett företag inte kan betala sina skulder och att en konkursförvaltare utses av Tingsrätten för att hantera konkursboet. Konkursförvaltaren har ansvar för att sälja företagets tillgångar och använda pengarna för att betala skulder till borgenärerna så långt det är möjligt. Efter att konkursen är avslutad kan det dock bli aktuellt att likvidera handelsbolaget om delägarna beslutar att avveckla verksamheten.
Konkurs är en ofrivillig process som sker när ett bolag inte kan betala sina skulder, medan likvidation är en frivillig process där ägarna väljer att avveckla ett ekonomiskt stabilt bolag.
Likvidation och konkurs är två begrepp som används för att beskriva olika processer inom företagsavveckling. Här är de grundläggande skillnaderna mellan dem:
Likvidation innebär att man frivilligt eller påtvingat avvecklar och upplöser ett företag genom att sälja av dess tillgångar, och skulder ska betalas. Bolagets verkställande direktör (VD) spelar en central roll i likvidationsprocessen, eftersom VD:n ansvarar för att samordna och övervaka likvidationen samt rapportera till likvidatorn och bolagsstämman.
Det kan finnas olika skäl till likvidation, som till exempel när företagets ägare bestämmer sig för att sluta med verksamheten eller när företaget når sin naturliga avslutning efter att ha uppfyllt sitt syfte. I en likvidation betalas företagets skulder och eventuellt återstående tillgångar fördelas mellan aktieägarna.
Många blandar ihop tvångslikvidation och konkurs. Skillnaden ligger i vem som initierar processen och under vilka omständigheter. En tvångslikvidation startas av Bolagsverket eller Tingsrätten när företaget inte uppfyller lagkrav eller kraven i bolagsordningen, medan en konkurs vanligtvis är resultatet av att företaget inte kan betala sina skulder och borgenärer begär konkurs. Men mer om det nedan.
Konkurs är en rättslig process som inträffar när ett företag inte längre kan betala sina skulder och uppfylla sina ekonomiska åtaganden. När ett företag begär konkurs, eller en borgenär begär att företaget ska försättas i konkurs, inleds en konkursprocess där en konkursförvaltare utses av Tingsrätten.
Bolagets verkställande direktör förlorar i princip sitt inflytande över företaget under konkursprocessen, eftersom konkursförvaltaren ansvarar för att hantera företagets tillgångar och betala av skulderna. Konkursförvaltaren har i sin tur som uppgift att sälja företagets tillgångar och fördela intäkterna mellan borgenärerna i enlighet med deras prioritetsordning.
Målet med konkursprocessen är att få ut så mycket pengar som möjligt för att betala av skulderna och därmed minimera förlusterna för borgenärerna.
När man ska försätta ett aktiebolag i konkurs, kan det ske antingen genom en egen ansökan från företagets styrelse eller genom att en borgenär ansöker om konkurs för företaget hos Tingsrätten. I båda fallen ska det framgå: