Tom Wickström
VD
Är du med i en ekonomisk förening som har enats om att ni vill upplösas? Ekonomiska föreningar kan upplösas på olika sätt. Det kan ske genom likvidation, fusion, förenklad avveckling och konkurs.
I den här artikeln kommer vi att berätta mer om hur en likvidation av en ekonomisk förening går till. Det finns nämligen två olika sätt: tvångslikvidation och frivillig likvidation.
Vi kommer även att berätta om hur du som har ett aktiebolag enkelt kan snabbavveckla detta tillsammans med oss på Bolagsspecialisten, och vad som är fördelarna med det.
Jag vill veta mer om snabbavveckling
Vi garanterar marknadens lägsta pris för snabbavveckling av aktiebolag.
Vår tjänst är digitaliserad och effektiv, vilket gör att vi kan vara snabba.
Genom att anlita oss vid snabbavveckling av ditt bolag oss sparar du tid, pengar och onödig oro.
MSEK, Omsättning 2022
Aktuell Google Rating
Affärer 2022
Anställda
För att kunna värdera ditt aktiebolag behöver vi aktuell resultat- och balansrapport, utdrag ur bankkontot, utdrag ur skattekontot samt SIE4-fil. Offerten baseras på dessa underlag minus vår avgift på 5 995 kronor inklusive Bolagsverkets ändringsanmälan.
Du får ett digitalt avtal som ligger som ett utkast tills du väljer att signera.
När vi är överens och både parter signerat avtalet tryggt via BankID så har du pengarna för aktiebolaget inom 3-5 bankdagar.
Du som kund snabbavvecklas helt från allt juridiskt och administrativt ansvar.
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig!
Vid en frivillig likvidation kan styrelsen utse en eller flera likvidatorer för att genomföra en likvidation av ekonomisk förening. Det kan vara en styrelsemedlem eller en extern professionell, till exempel en revisor eller en advokat.
Det finns flera olika sätt att avsluta en ekonomisk förening. Antingen genom frivillig likvidation, tvångslikvidation, förenklad avveckling, konkurs eller fusion.
Vid beslut om likvidation av en ekonomisk förening förvandlas tillgångarna till pengar för att betala skulder och fördela eventuellt överskott i enlighet med föreningens stadgar. Antingen går föreningen i likvidation efter ett beslut på föreningsstämma (frivillig likvidation och tvångslikvidation). Eller så sker det genom ett beslut av tingsrätten eller Bolagsverket (tvångslikvidation). Vid beslut om likvidation slutar styrelse och VD att verka och istället kliver en eller flera likvidatorer in. Det är likvidatorn som fortsättningsvis företräder föreningen och som genomför likvidationen. För att beslutet ska vara giltigt måste minst två tredjedelar rösta för likvidationen på föreningsstämman. Vissa föreningar har längre gående villkor där man måste rösta igenom beslutet vid två föreningsstämmor. När man tagit beslut om likvidation ska detta anmälas hos Bolagsverket.
Om en förening upplöses genom likvidation förvandlas föreningens tillgångar till likvida medel som används för att betala eventuella skulder, därefter fördelar man överskottet enligt gällande stadgar.
Det kan ibland krävas en större majoritet. Det beror på om det finns särskilda eller strängare villkor i stadgarna. Det kan till exempel finnas reglerat att beslutet ska tas på två föreningsstämmor för att vara giltigt.
En förening som själv tagit beslut om tvångslikvidation ska genast anmäla detta hos Bolagsverket.
När du väljer att snabbavveckla ditt aktiebolag får du ett snabbare och billigare alternativ till att likvidera det. Vi på Bolagsspecialisten tar över ditt aktiebolag och avvecklar dig som juridisk person – direkt och säkert.
Du får din köpeskilling utbetald inom tre till fem bankdagar efter att vi signerat avtal. Vi har även en prisgaranti som garanterar att du får lägsta pris på denna tjänst.