Ros-Mari Wickström
STYRELSEARBETE
Vill du avsluta ditt aktiebolag? Frivillig likvidation är en långdragen process som kräver att du gör den större delen av jobbet, men det finns snabbare vägar att gå.
Det är viktigt att förstå varför och hur du som företagare kan välja att avveckla ditt aktiebolag. Det finns många faktorer som kan påverka beslutet att likvidera ett bolag, såsom bristande lönsamhet, förändrade marknadsförhållanden eller en önskan att lägga ner verksamheten.
På Bolagsspecialisten är vi specialiserade på att snabbt och säkert avveckla bolag – utan att utföra en likvidation. Låt oss berätta mer om skillnaden på en frivillig likvidation av aktiebolag och snabbavveckling, samt hur det funkar att snabbavveckla bolaget med oss på Bolagsspecialisten.
Genom vår prisgaranti garanterar vi marknadens lägsta pris på denna tjänst.
Jag vill veta mer om snabbavveckling
Vi garanterar marknadens lägsta pris för snabbavveckling av aktiebolag.
Vår tjänst är digitaliserad och effektiv, vilket gör att vi kan vara snabba.
Genom att anlita oss vid snabbavveckling av ditt bolag oss sparar du tid, pengar och onödig oro.
MSEK, Omsättning 2022
Aktuell Google Rating
Affärer 2022
Anställda
För att kunna värdera ditt aktiebolag behöver vi aktuell resultat- och balansrapport, utdrag ur bankkontot, utdrag ur skattekontot samt SIE4-fil. Offerten baseras på dessa underlag minus vår avgift på 5 995 kronor inklusive Bolagsverkets ändringsanmälan.
Du får ett digitalt avtal som ligger som ett utkast tills du väljer att signera.
När vi är överens och både parter signerat avtalet tryggt via BankID så har du pengarna för aktiebolaget inom 3-5 bankdagar.
Du som kund snabbavvecklas helt från allt juridiskt och administrativt ansvar.
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig!
Kostnaden för en frivillig likvidation varierar beroende på bolagets storlek och komplexitet samt vilken likvidator som anlitas. Om du snabbavvecklar ditt bolag med oss på Bolagsspecialisten kostar det 5 995 kronor och vi tar över ditt aktiebolag direkt.
Det tar omkring sex månader innan handläggningen är slutförd och köpeskillingen är betald, bland annat för att okända borgenärer ska ha en chans att ta del av att bolaget är på väg att likvideras.
För att genomföra en likvidation beslutar bolagsstämman om likvidation, anmäler detta till Bolagsverket och utser en likvidator. Likvidatorn hanterar försäljning av tillgångar, skuldbetalning och fördelning av överskott. Efter likvidationen upprättar likvidatorn en likvidationsberättelse, håller en slutlig stämma och anmäler upplösningen till Bolagsverket. Då stryks bolaget ur registret och upphör att existera.
Likvidatorn ersätter styrelsen och verkställande direktör i aktiebolaget, med uppgift att avveckla ett aktiebolag. Detta får inte vara någon av bolagets ägare. Likvidatorn ska med andra ord säkerställa likvidationen av bolaget och har i uppgift att omvandla bolagets tillgångar till pengar och betala dess skulder, varpå eventuellt överskott fördelas mellan delägarna. Likvidationen avslutas genom att likvidatorn lägger fram en slutredovisning på bolagsstämman och därmed är bolaget upplöst.
En likvidation av ett aktiebolag tar i regel mellan 6-7 månader att genomföra. När ägarna inte längre vill driva företag och vill avsluta bolagets verksamhet, är många inte medvetna om möjligheten att snabbavveckla det istället. Det kostar i regel hälften så mycket och går betydligt snabbare.
Likvidation och snabbavveckling av ett bolag går i grunden ut på samma sak. Dock är likvidation en längre och betydligt mer krävande process, än att snabbavveckla bolaget.
Bra att tänka på, är att det tar omkring 6 månader innan handläggningen är slutförd och köpeskillingen är betald. Detta för att okända borgenärer ska ha en chans att ta del av att bolaget är på väg att likvideras. Du kan läsa mer om hur likvidation av aktiebolag går till på Bolagsverket.
Med snabb handläggning får du hela köpeskillingen betald direkt och kan se pengarna på kontot inom 3-5 bankdagar. Dessutom sparar du tid och slipper tänka på all dokumentation som krävs för att bolaget ska kunna likvideras – allt sådant sköter vi vid en snabbavveckling.
Det finns flera skäl till varför man beslutar att avsluta ett bolag, såsom otillräcklig lönsamhet, ouppnådda mål eller att man helt enkelt bara vill avsluta verksamheten och inte längre driva företag. Det finns två metoder för att likvidera ett bolag, där den huvudsakliga skillnaden ligger i vem som fattar beslut om likvidationen och varför.
Tingsrätten kan besluta om tvångslikvidation vid förbrukat kapital eller om bolagsordningen kräver det. Bolagsverket skickar föreläggande med angivna brister till aktiebolaget och tidningar. Aktiebolaget måste åtgärda bristerna inom angiven tidsram för att undvika likvidation. Om tvångslikvidationen inte stoppas, måste aktiebolaget betala 2 700 kronor till Bolagsverket för omkostnader.