Frivillig likvidation

Ros-Mari Wickström

STYRELSEARBETE

Vill du avsluta ditt aktiebolag? Frivillig likvidation är en långdragen process som kräver att du gör den större delen av jobbet, men det finns snabbare vägar att gå.

Det är viktigt att förstå varför och hur du som företagare kan välja att avveckla ditt aktiebolag. Det finns många faktorer som kan påverka beslutet att likvidera ett bolag, såsom bristande lönsamhet, förändrade marknadsförhållanden eller en önskan att lägga ner verksamheten.

På Bolagsspecialisten är vi specialiserade på att snabbt och säkert avveckla bolag – utan att utföra en likvidation. Låt oss berätta mer om skillnaden på en frivillig likvidation av aktiebolag och snabbavveckling, samt hur det funkar att snabbavveckla bolaget med oss på Bolagsspecialisten.

Genom vår prisgaranti garanterar vi marknadens lägsta pris på denna tjänst.

Jag vill veta mer om snabbavveckling

  Varför avveckla aktiebolag med oss?

  Prisgaranti

  Vi garanterar marknadens lägsta pris för snabbavveckling av aktiebolag.

  Snabbt

  Vår tjänst är digitaliserad och effektiv, vilket gör att vi kan vara snabba.

  Säkert

  Genom att anlita oss vid snabbavveckling av ditt bolag oss sparar du tid, pengar och onödig oro.

  Vi hjälper dig med snabbavveckling

  Några av våra nöjda kunder

  ”Snabbavvecklade ett AB på nolltid tack vare Bolagsspecialisten. Riktigt trevligt bemötande, supersnabb handläggning och bra pris.”

  Tom Lindhé

  GRANNSÄMJA AB

  ”Väldigt snabb och bra service. Blev en mycket smidig lösning för oss att anlita Bolagsspecialisten.”

  Jessica Hansson

  BRUNNA TEKNIK AB

  ”Bästa servicen. Smidigt och tryggt bemötande. Alltid tillgänglig vid frågor. Bra support och återkoppling.”

  Emil Chandorkar

  ESPLUND HOLDING AB

  ”Bra, snabb och korrekt service! Uppskattat!”

  Lauri Pesonen

  CALH AB

  ”Snabb affär utan krångel. Rekommenderas!”

  Fredrik Karlsson

  AMEME AB

  “Jag är oerhört imponerad över hur smidig hela processen varit. Ärendet hanterades snabbt och effektivt, med ytterst skicklighet och kompetens.”

  Lucky Dev

  RESTAURANG NIRVANA AB

  28,7

  MSEK, Omsättning 2022

  4.9/5

  Aktuell Google Rating

  1021

  Affärer 2022

  8

  Anställda

  Så här går processen till vid en avveckling

  Underlag

  För att kunna värdera ditt aktiebolag behöver vi aktuell resultat- och balansrapport, utdrag ur bankkontot, utdrag ur skattekontot samt SIE4-fil. Offerten baseras på dessa underlag minus vår avgift på 5 995 kronor inklusive Bolagsverkets ändringsanmälan.

  Signering

  Du får ett digitalt avtal som ligger som ett utkast tills du väljer att signera.

  Utbetalning

  När vi är överens och både parter signerat avtalet tryggt via BankID så har du pengarna för aktiebolaget inom 3-5 bankdagar.

  Ändring av bolag

  Du som kund snabbavvecklas helt från allt juridiskt och administrativt ansvar.

  Fyll i formuläret så kontaktar vi dig!

   Vanliga frågor och svar om frivillig likvidation

   Vad kostar en frivillig likvidation?
   Hur lång tid tar en frivillig likvidation?
   Vad krävs för likvidation?
   Vad är en likvidator och varför behövs en sådan?

   Hur lång tid tar det att likvidera ett aktiebolag?

   En likvidation av ett aktiebolag tar i regel mellan 6-7 månader att genomföra. När ägarna inte längre vill driva företag och vill avsluta bolagets verksamhet, är många inte medvetna om möjligheten att snabbavveckla det istället. Det kostar i regel hälften så mycket och går betydligt snabbare.

   Likvidation och snabbavveckling av ett bolag går i grunden ut på samma sak. Dock är likvidation en längre och betydligt mer krävande process, än att snabbavveckla bolaget.

   Bra att tänka på, är att det tar omkring 6 månader innan handläggningen är slutförd och köpeskillingen är betald. Detta för att okända borgenärer ska ha en chans att ta del av att bolaget är på väg att likvideras. Du kan läsa mer om hur likvidation av aktiebolag går till på Bolagsverket.

   Varför snabbavveckling istället för frivillig likvidation?

   När du tar hjälp av oss på Bolagsspecialisten för att snabbavveckla aktiebolaget, istället för att utföra en traditionell likvidation, kan du vara säker på att ingenting lämnas åt slumpen.

   Med snabb handläggning får du hela köpeskillingen betald direkt och kan se pengarna på kontot inom 3-5 bankdagar. Dessutom sparar du tid och slipper tänka på all dokumentation som krävs för att bolaget ska kunna likvideras – allt sådant sköter vi vid en snabbavveckling.

   Fördelar med snabbavveckling med Bolagsspecialisten:

   Vad är skillnaden på en frivillig likvidation och en tvångslikvidation?

   Det finns flera skäl till varför man beslutar att avsluta ett bolag, såsom otillräcklig lönsamhet, ouppnådda mål eller att man helt enkelt bara vill avsluta verksamheten och inte längre driva företag. Det finns två metoder för att likvidera ett bolag, där den huvudsakliga skillnaden ligger i vem som fattar beslut om likvidationen och varför.

   1. Frivillig likvidation
   Vid en frivillig likvidation är det du som aktiebolagets ägare fattar beslut om frivillig likvidation tillsammans med styrelsen. Beslutet ska fattas på bolagsstämman och bolaget träder i frivillig likvidation omedelbart när det är beslutat eller på det datum som det fattas beslut om.
   1. Tvångslikvidation
   Bolagsverket eller allmän domstol beslutar om tvångslikvidation. En vanlig missuppfattning är att det enbart gäller vid konkurs, men skulle ett bolag inte uppfylla alla de regler som finns för ett aktiebolag kan det tvingas att gå i likvidation.

   Tingsrätten kan besluta om tvångslikvidation vid förbrukat kapital eller om bolagsordningen kräver det. Bolagsverket skickar föreläggande med angivna brister till aktiebolaget och tidningar. Aktiebolaget måste åtgärda bristerna inom angiven tidsram för att undvika likvidation. Om tvångslikvidationen inte stoppas, måste aktiebolaget betala 2 700 kronor till Bolagsverket för omkostnader.